Astrofoto Gettlinge gravfält

En kall mörk natt på Gettlinge gravfält.

Efter undertecknads föredrag om astrofotografering i våras, kom en önskan om en mer praktisk demo. Tisdagen den 29.10, kl 18.30, samlades så ett 10-15-tal medlemmar för en kort introduktion till astrofoto.

Efter att ha värderat ett antal möjliga platser, som parkeringen utanför Eketorp, Fiskestugorna vid södra udden, Möcklemossens rastplats, Station Linné, Bårby Borg eller parkeringen vid Sollidens parking eller någon annan ”mörk” plats, så drog fliserna vid Gettligen gravfält och kvarnen där som bra förgrundsmotiv. Vädret den 28-29-30.10 var dessutom nådigt. Ingen måne och kristallklart. I varje fall till kl 21, då fukt i luften minskade transparansen mot stjärnorna.

Men mellan 18.30 och 21 fick vi utmärkta möjligheter att försöka fota Vintergatan med stenfliser och kvarnen som förgrund mot vår galax centrala delar.  Många i klubben har sett min klubbvän Jörgen Tannerstedts globalt erkända vintergatsbilder, vi fick dock nöja oss med lite mer ”amatörmässiga” försök. Men, jag måste tillstå, trots mer trafik än förväntat. Med lastbilar och och bilar med starka extraljus, som fick dem att likna julens CocaCola-reklam, flera av bilderna som togs var en heder för fotograferna. Och detta trots kyla och tidvis bläckmörker och risken att bryta benen i den ojämna terrängen. Flera avslutade vid 21-tiden med en efterlängtad kopp kaffe eller thé och bulle.

Rent tekniskt sett, alla försökte med 35-70 mm objektiv, manuellt fokus, ISO3200-6400, 3-4 upp till 8 sek expo samt f-2.2 upp till f-3.5. Någon provade med en 135:a. Tyvärr hann vi inte diskutera bearbetning, men det kanske kommer senare. Men, kallt var det 😎 .

Lars Magnusson
=========================================