Kyrkeby bränneri, 2022-10-08

Fotoutflykt till Kyrkeby bränneri i Vissefjärda 2022-10-08

Lördag morgon 8 oktober var en fin dag, väl ägnad till en fotoutflykt. 15 medlemmar från ÖFK samlades på sedvanligt sätt vid träffpunkt Öland och parkeringen vid IKEA för gemensam färd ca 6 mil till Vissefjärda. Vi besökte det gamla och fint bevarade bränneriet i Kyrkeby med anor från 1700 talet. Till och med Gustav III har besökt denna plats, fick vi veta. Vädret var vackert med början till klara höstfärger. Vi var i god tid!

Efter en kort orientering i omgivningarna välkomnades vi av vår guide Åsa, som berättade och visade oss bränneriet under en dryg timme. Berättelser kryddat med sägner och legender om tidigare generationers människor på bränneriet. Göran mötte upp och gav oss ytterligare information om maskiner etc, därefter förberedde han en smakprovning i annexet vilket är en populär aktivitet i hembygdsföreningens regi.

Vi fick fick se annexet vid Lyckebyåns strandängar där allt startade på 1700-talet.Malteriet med dess vackra stengolv som på lite underliga vägar hittat hit från ursprungsplatsen i socknens kyrka. Slutligen, så klart, huvudbyggnaden där processen fortfarande pågår en gång om året. Potatis, 6-radigt korn och jäst är råvaror som förädlas till prima vara i form av snaps för att tappas på flaskor på hemlig ort.

Kraften i processen alstras av en välsmord ångmaskin från mitten av 1800-talet. Allt drivs med remdrift via en i byggnaden genomgående axel. Transmission via stora hjul, kuggväxlar och remmar. Vi kunde se flera stora svänghjul, pumpar och de andra verktyg som utgör processen. Arbetsbänken, en egen historia med klenoder i en allsköns röra. Härligt objekt att fotografera kan jag lova!

Skyddsinspektioner och annat modernt är inte att tänka på. Det gäller dock att veta vad som sker så att händer, verktyg och skjortärmar inte fastnar i alla rörliga delar. Personalen är ett gäng entusiaster som lärt detta hantverk via gamla bryggerimästare i Skåne och handböcker skrivna på 1920 talet berättades det oss.

Dags att fotografera! Under två timmar hade vi fritt fram att ställa upp stativ och blixtar för att föreviga den jättefina miljön och alla otroliga detaljer som fanns att beskåda. Bilderna talar för sig själva på vår hemsida. Tiden gick fort och vi hade trevligt varefter ett stort tack till Åsa och Göran.

Åter i bilarna och färden fortsatte till Vissefjärda café & choklad där Christina hälsade välkomna bakom disken och vi placerades i egen matsal. Rykande varm och god gulaschsoppa kom väl till pass då magen också behövde omsorg. Kaffe och hemlagat sötebröd som avslut.

Den traditionella gruppbilden togs av Roland, som också den visas här på hemsidan. På väg till parkeringen träffade vi slutligen tre SAAB killar som varit ute och buskört på små grusvägar i trakterna. Gamla välvårdade bilar alltid ett trevligt inslag så här på lördagseftermiddagen, därefter skiljdes våra vägar efter en lyckad utflykt för denna gång.

Bengt Nyrén